A tonkabab édes, mámoros aromája tökéletesen passzol – többek között – a csokoládéhoz is. Ez a csodás fűszer azonban sokak számára kevésbé ismert hazánkban, épp ezért úgy gondoltuk, mindenképp megéri bemutatni.
Mi fán terem a tonkabab?
A tonkabab a hatalmas, pillangós virágúak csoportjába tartozó tonkafa (dipteryx odorata) termése.
A növény legfőbb termőterületének Brazília, Venezuela, Francia Guyana, illetve Nigéria számít. Ezek az országok egyben a legnagyobb „tonkabab-exportőrök” is.
A fa különös termései első ránézésre szokatlannak tűnhetnek: mintha egy hatalmas aszalt mazsolát vagy fekete mandulát látna a fogyasztó.
A „ráncos”, fekete termés egészben, aprítva, vagy őrölve kerül a kereskedelmi boltok polcaira és egyre népszerűbbek hazánkban is.
Noha itthon főleg delikáteszekben és fűszer-szaküzletekben bukkanhatunk rá, illetve online is megrendelhetjük.
Különleges aromájának köszönhetően, aki egyszer vásárol belőle, az nagy valószínűséggel lesz a megszállottja.
Ismerd meg a csokik varázslatos világát!
Iratkozz fel és olvasd elsőként legújabb cikkeinket gasztronómia & edukáció témákban.
A tonkabab mámorító aromája
Minden túlzás nélkül állíthatjuk: a tonkabab illata valami elképesztő! Nem véletlen, hogy parfümiparban is előszeretettel használják.
A tonkabab olyan, mintha egyetlen termésben egyesülne a vanília édeskés aromája, a mandula szilárdsága, a fahéj és az ánizs mámora, plusz a dohány arisztokratikus jellege.
Intenzív, bódító hatásának tudhatja be, hogy őshonos termőterületein élő népek mitikus tulajdonságokkal ruházták fel a terményt, sőt, amulettként is hordták.
Az interneten körbenézve ma is találkozhatunk ehhez hasonló „rituálékkal”, igaz, már teljesen más célból. A félbevágott termést ugyanis egyre többen használják lakásuk természetes illatósítójaként – hasonlóan a levendulához.
Egy ilyen csodás fűszert vétek lenne kihagyni a gasztronómiából! Pláne a desszertek készítéséből!
A csokoládé és a tonkabab duója
Vaníliás, fahéjas, mandulás aromájának köszönhetően számos süteményhez, tortához, és egyéb desszerthez – például madártejhez – is örömmel használják a gasztroguruk a tonkababot.
Bódító, édeskés, de mindenképp egyedi íze és illata csodás párost alkot a minőségi kézműves csokoládékkal.
A BeOriginal termékcsalád egyik különlegessége a tonkababos tejcsokoládé. Vevőink – és kollégáink – egyaránt örömmel fogyasztják ezt a nem mindennapi csokikülönlegességet.
„Nekem az élet édes méreg” avagy a tonkabab hatása
Ha rákerestek a tonkababra, valószínűleg első találatok között lesz az a tény, hogy nagy mennyiségben mérgező hatással bír.
Erről a tonkababban található kumarin nevű anyag és annak véralvadásgátló, valamint májkárosító hatása tehet.
A boltokban kapható tonkababtól azonban nem kell tartani!
Valóban kimagaslik a tonkabab kumarintartalma, azonban hasonlóan az almamaghoz, nagyon nagy mennyiségben kellene fogyasztani belőle ahhoz, hogy kifejtse ezt a hatást. Emellett a hazánkba érkező tonkababok kumarintartalmát semlegesítik.
A babszemeket először kiszárítják, rumba áztatják – a kumarin alkoholban jobban oldódik – majd pedig újra kiszárítják. Ennek a folyamatnak köszönhetően a tonkababok gyakorlatilag kumarinmentesek lesznek.
Az Európai Unió a biztonság érdekében szabályozta a tonkabab fogyasztását: 1 kilogramm termék 5 milligramm tonkababot tartalmazhat.
Ízek, imák, csokik, babok
Korábbi cikkünkben már körbejártuk a rózsabors és a habanero chili harmóniáját is a csokoládéval, illetve összehasonlítottuk a kávébabok és a kakaóbabok felpörgető hatását.
Ez utóbbi cikkünkben kitértünk arra is, hogy a legfőbb különbség, hogy a kakaó esetében a teobromin, míg a kávénál pedig a koffein az az anyag, amely serkenti szervezetünk működését.
Amit biztosan le kell szögeznünk: legyen szó akár kakaóbabról, akár kávébabról, akár tonkababról, mi mindegyiket nagyon szeretjük!
Kóstold meg a BeOriginal tonkababos tejcsokit!
Webáruházunkban mindenki megtalálja a hozzá illő csokoládét.