Az áfonya, a citrom, a lime és a meggy egytől egyig olyan, magas antioxidáns tartalmú gyümölcsök, amelyek a hozzájuk leginkább passzoló csokoládéköntöst megkapva kulináris élvezeteket gyújtanak a fogyasztóknak.
Vegyük is szemügyre, hogy miért is olyan egészségesek ezek a gyümölcsök és milyen pozitív hatást gyakorolnak szervezetünkre! Az eredmény ugyanis egészen elképesztő.
Ismerd meg a csokik varázslatos világát!
Iratkozz fel és olvasd elsőként legújabb cikkeinket gasztronómia & edukáció témákban.
Áfonya: az igazi csodabogyó
Az áfonya a nyugati étrendben az eper mellett az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs. A Gwinnett oldalán közzétett publikációban arról írnak, hogy 1 adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint 5 adag sárgarépa, sütőtök, vagy épp brokkoli.
Az áfonya rostban gazdag, kalóriában viszont szegény, emellett számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között C- és E-vitaminokat, magnéziumot, káliumot, mangánt, vasat, cinket és értékes antioxidánsokat, flavonoidokat.
De miért kék a fekete áfonya?
Nem kérdés, hogy nagyon sokan imádják az áfonyát, azonban máig folyik a vita arról, hogy annak mely fajtája a legjobb. A fekete, a kék, netán a vörös áfonya? És mi a különbség a fekete és a kék áfonya között? Hiszen egy biztos: nem a színük.
A fő eltérés a kék (amerikai) és a fekete (európai) áfonya között, hogy a kék áfonya nagyobb méretű, ebből kifolyólag több antioxidánst is tartalmaz.
Hazánkban leginkább ezzel a fajtával találkozhatunk rendszeresen a boltok polcain, piacok standjain.
És mi a helyzet a vörös áfonyával?
Vörös áfonyáról bizonyára mindenki hallott, ám valószínű, hogy frissen kevesen fogyasztották. A vörös áfonya, a tőzegáfonya, és az amerikai tőzegáfonya bár egyazon nemzetség tagjai, három különböző növény. Mind-mind rendkívül egészséges, ám ízük kissé fanyar, így általában csak feldolgozás után fogyasztjuk.
Citrom és lime – mi a különbség?
Akár étcsokiba, akár tejcsokiba, akár fehércsokiba rejtve is fogyasszuk: a citrom és a lime zamatos, savanykás ízvilága teljesen megbolondítja a csokoládét.
Érdemes azonban tisztázni, hogy mi a különbség a citrom, a lime, és a zöldcitrom között. A lime jellemzően zöld, alakja kerekebb, héja pedig vékonyabb a citromnál. A tahiti zöld citrom is „rokonuk”, különlegessége, hogy még érett állapotában is tartja zöld színét, ellenben a lime-mal, ami beérve sárgás árnyalatot vesz fel.
A lime-ot főleg koktélokhoz és díszítéshez használjuk, pedig a citromhoz hasonlóan a lime is valóságos vitaminbomba és szintén kiváló antibakteriális hatása van.
Savasít vagy lúgosít a citrom?
Mindenképp megér néhány szót az a tény, amit a táplálkozástudományban kevésbé járatosak aligha gondolnának. A legtöbben nagy valószínűséggel amellett tennék le a voksukat, hogy a citrom savasít.
A citrom kémhatása valóban savas, ám a gyomorba jutva, a szervezetbe kerülve kiváló lúgosító hatással bír.
A legjobban lúgosító gyümölcsök közé tartozik a citrom, a lime, a grapefruit, és az áfonya is. Dr. Robert Young, a lúgosító étrend atyja azt tanácsolja, fogyasszunk minél többet ezekből a csodás terményekből.
Egy, megérett a meggy…
Ősidők óta ismert és közkedvelt gyümölcs a meggy, ami konyakkal meglocsolva, étcsokiba vagy fehércsokiba mártva mindenkit levesz a lábáról. (Ha sokat fogyasztunk belőle, akár szó szerint is.)
A magyar meggy a világ számos részén közkedvelt, ami a kiváló nemesítési munkának köszönhető, ráadásul a hazai meggy mentes a keserűanyagoktól. Az apró, bordó gyümölcs élettani hatásai elképesztőek!
A meggy 17 típusú antioxidáns vegyületet tartalmaz, fogyasztása bizonyítottan csökkenti a krónikus betegségek és a rák kialakulásának kockázatát.
A meggy aszalva, befőttként, dzsemként is kifejti jótékony hatását. Ráadásul a meggylé izomláz ellen is kiváló, de a gyógyszergyártásban is használják, mivel növeli a hatóanyagok felszívódást.
A csokoládéba mártott meggy és a gyümölcsdarabokat tartalmazó, alacsony cukortartalmú édességek is jótékony hatással vannak szervezetünkre amellett, hogy rendkívül finomak is.
Dupla élvezet, szimpla egészség
Flavoinoidokban nem csupán a gyümölcsök, de a csokoládé is gazdag, főleg a magas kakaótartalmúak, ahogy erről korábbi bejegyzésünkben is írtunk.
A flavonoidokban gazdag étrend megvédi szervezetünket a gyulladásos folyamatoktól, továbbá hozzájárul a szívbetegség és a cukorbetegség megelőzéséhez.
A bogyós gyümölcsök mellett a minőségi csokoládé –és borfogyasztás is hasonlóan jótékony hatással bírnak.
Kézműves csokoládé: a frissesség garanciája
A BeSweet munkatársai a friss, üde ízvilág kedvelőire és az egészségünk megőrzésére egyaránt gondoltak, amikor kifejlesztették az áfonyás-lime-os tejcsokoládét, illetve a fehércsokit meggyel és citrommal.
A kézműves csokoládék készítése során kiemelt hangsúly kerül a minőségi alapanyagok felkutatására, beszerzésére, hogy a vevők olyan termékeket vegyenek a kezükbe, melyek valóban kiváló minőségű gyümölcsöket, aszalványokat tartalmaznak.
„Savanyú a csokoládé”
Katona Klári első nagylemezének címadó dala a 70-es évek végéről mai napig sokak kedvence. A savanykás gyümölcsökről és a csokoládéról ez dal jutott eszünkbe, noha nálunk semmiképp sem savanyú a csokoládé. A dal fókuszában a túlzásba vitt, fojtogató szeretet áll, ami semmiképp sem egészséges – ellenben a lédús gyümölcsöket és aszalványokat magukba foglaló prémium csokikkal.
Te is rajongsz a gyümölcsös csokikért?
Kóstold meg a friss alapanyagból készült BeOriginal termékeinket!