A csokoládé szó hallatán a legtöbb ember valószínűleg az édesség és az élvezet fogalmaira asszociál, és csupán egy szűk rétegnek jut elsőre eszébe az egészség is. Bármilyen meglepő, de a csokoládé – különösen az étcsoki – számtalan jótékony hatással bír. De vajon miért körözi le toronymagasan az étcsoki a tej- és a fehércsokit?

A kulcs: a kakaótartalom

A növényi táplálékokban jelenlévő antioxidánsok nem véletlen kerültek a táplálkozástudomány fókuszába: komoly szerepet játszanak öregedési folyamatok lassításában és egyes betegségek megelőzésében.

Az antioxidánsok egy csoportját képezik az ún. flavonoidok, amelyek a kakaóban és az abból készült prémium csokoládékban is megtalálhatók.

A tejcsoki akkor kevésbé egészséges?

Bár a tejcsokoládé is tartalmaz hasonló anyagokat, azonban sokkal kisebb mennyiségben, mindemellett a tej csökkenti ezeknek az anyagoknak a felszívódását. Egészségi szempontból tehát a magasabb kakaótartalmú étcsokoládé köröket ver tej- és fehércsoki társaira.

És a népszerű, bolti csokik?

Sok olyan termékre is azt mondjuk a köznyelvben, hogy csoki vagy csokoládé, amely valójában nem minősül annak. Ezeknek a termékeknek a cukortartalma rendszerint magasabb, mint a kakaótartalma és ezek a termékek a bennük lévő cukrok, mesterséges adalékok, édesítőszerek és tartósítószerek miatt valóban nem egészségesek.

Hivatalosan az a termék számít csokoládénak, aminek a kakaószárazanyag-tartalma eléri a 35 százalékot.

Ebből a zsírmentes kakaó-szárazanyagnak legalább 14, míg a kakaóvajnak 18 százalékot kell elérnie.

Ismerd meg a csokik varázslatos világát!

Iratkozz fel és olvasd elsőként legújabb cikkeinket gasztronómia & edukáció témákban.

  Etikus kereskedelem és kézműves csokoládé

  Szkeptikusok természetesen az élet minden területén akadnak: sokan kételkednek a „kakaóbab erejében”. Ők legtöbbször azzal érvelnek, hogy nagyon fontos, hogy az adott termékhez felhasznált kakaóbabot milyen körülmények között termelték, fermentálták, szállították – hiszen a nagyipari termelés minőségromlással járhat.

  Az etikus kereskedelem hívei többek között épp ezt igyekeznek elkerülni azzal, hogy a szegényebb országok hátrányos helyzetű kistermelői (!) által megtermelt és eladásra kínált árucikkeire fókuszálnak.

  A kistermelők által előállított kakaóbab nem csupán a csokoládé magasabb minőségét garantálja, de egy nemesebb célt is szolgál globális szinten.

  A BeSweet termékek mottója akár az is lehetne, hogy „Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan!”. A manufaktúrában készült csokoládék alapanyagául ugyanis a fejlődő országok kistermelői szolgáltatják a kakaót, míg a prémium csokikat megváltozott munkaképességű dolgozók készítik teljes odaadással.

  A kakaó és az étcsokoládé: valóságos áldás

  Elsőre megdöbbentő lehet, hogy a Chemistry Central Journal folyóiratban megjelent tanulmány szerzői a kakaóbabot valóságos „szupergyümölcsnek” (super fruit) nevezik. A kutatást egy pennsylvaniai táplálkozástudományi központban végezték és az egyes élelmiszerek antioxidáns tartalmát, illetve a különböző antioxidánsok hatásait vették szemügyre.

  Cikkünk elején már említettük az antioxidánsok egy csoportját, nevezetesen a flavonoidokat, melyekben a kakaó és a magas kakaótartalmú, minőségű étcsokoládék egyaránt bővelkednek. Na de milyen konkrét esetekben játszhatnak szerepet a „csoki flavonoidjai”? Nézzük!

  Immunerősítő

  A magas kakaótartalmú étcsoki erősíti immunrendszerünket. Megfázás esetén – amikor a nátha „ledönti a lábáról az embert” – is igen hatásos. Egy nagy evőkanál kakaó, hozzá egy csipet Cayenne bors, fahéj, gyömbér, és egy kanál méz felöntve forró vízzel valóságos csodákra képes még az influenza szezonban is.

  Vérnyomáscsökkentő

  A minőségi étcsokiban található flavonoidok a vérnyomásra, a keringési szervrendszerre is jótékony hatással vannak. A Kölni Egyetemi Kórház kutatói bebizonyították, hogy a magas kakaótartalmú étcsokoládé már kis mennyiségben is képes csökkenteni a vérnyomást.

  Agyserkentő

  Sok diák tapasztalja, hogy vizsgaidőszakban egy-egy kocka étcsoki szinte teljesen kicseréli őket. Ennek oka, hogy a benne lévő értékes tápanyagok serkentik az agyműködést, továbbá javítják a memóriát és a koncentrálóképességet. Egy maratoni tételtanulás után mindenkinek kijár egy kis csoki – tudományos alapon is.

  Fogyást segítő

  Sok diétázó vagy fogyni vágyó azért nem eszik csokit, mert fél, hogy az még kis mennyiségben is hizlal. Ahogy ezt már korábban is említettük, a valódi csokoládé kakaótartalma azonban jóval magasabb, mint a cukortartalma. Ha bekapunk pár kocka prémium csokoládét, még segíti is a súlycsökkentés folyamatát. Egy dán kutatás ugyanis bebizonyította, hogy akik napi néhány kocka étcsokoládét elfogyasztanak, csökken az éhségérzetük.

  Az étcsokoládé ráadásul a paleo és a vegán étrendbe is tökéletesen beilleszthető.

  A hasmenés diétája

  Hasmenés esetén is kiváló gyógyszer lehet a csoki, de ebben az esetben kiemelten fontos odafigyelni annak kakaótartalmára. A 75 százalék feletti kakaótartalmú csokoládénak székletfogó hatása van, így annak fogyasztását dietetikusok is javasolják hasmenéses tünetek enyhítésére.

  Természetes antidepresszáns

  Rosszkedv esetén gyakran sóvárgunk édesség után, azonban ilyenkor is a kiváló minőségű étcsokoládét részesítsük előnyben! A kakaóban található flavonoidok és polifenolok csökkentik a stressz káros hatásait és nyugtatólag hatnak. Agyunkban pedig ún. szerotonint, vagyis boldogsághormont szabadít fel, így rövid idő elteltével is érezhetően jobb lesz tőle a kedélyünk.

  Minőség, egészség

  A kiegyensúlyozott táplálkozás nem önmegtartóztatást jelent, hanem azt, hogy kis mennyiségben bármit lehet fogyasztani, így akár magasabb cukortartalmú édességeket is, amelyek energiát szolgáltatnak testünknek.

  Ha valóban egészséges édességre vágyunk, amit akár napi rendszerességgel tudunk fogyasztani és jótékony hatással van szervezetünkre, mindenképp a minőségi, magas kakaótartalmú prémium étcsoki fogyasztását javasolják a táplálkozástudomány szakemberei.

  A mondást mindenki ismeri: „Desszertnek mindig van helye!”. De ha tehetitek, válasszátok a minőségit. Higgyétek el, hosszú távon megéri.

  Kóstoltál már kézműves étcsokoládét?

  Válassz a különleges, városi kiadású BeLocal termékeink közül!