A bor és a csokoládé párosítása a legizgalmasabb gasztroélmények közé sorolható. Egy őszi estén nincs is jobb, mint egy pohár minőségi bor mellé néhány kocka csokit falatozni és közben megfeledkezni a világ minden gondjáról.

Viszonylag „új szerelem” a csoki és a bor találkozása, hiszen kapcsolatuk alig egy évtizedes. Épp erre hivatkozva sokan egyszerű marketingfogásnak vélik, holott a borban és a csokiban számtalan közös vonás található.

 • A minőségi csokoládék és borok egyaránt pozitív élettani hatással bírnak, ha mértékkel fogyasztjuk őket.
 • Ahogy a borok világa, úgy a csokik világa is igencsak összetett.
 • Ráadásul kizárt, hogy ismerünk olyan embert, aki ne imádná legalább az egyiket.

Arról se feledkezzünk meg, hogy az alkohol és a csokoládé már évtizedek óta kiváló párost alkotnak, gondoljunk csak a konyakmeggyre vagy a whiskeyvel turbózott fehér forrócsokira.

És bár valóban nem könnyű megtalálni a tökéletes bor-csoki párosítást, higgyétek el, megéri a kísérletezést!

Ismerd meg a csokik varázslatos világát!

Iratkozz fel és olvasd elsőként legújabb cikkeinket gasztronómia & edukáció témákban.

  Létezik tökéletes kombináció?

  Izgalmas és megosztó kérdés, hogy milyen csokoládéhoz milyen bor passzol. Egyes szakértők szerint az egyetlen helyénvaló párosítás az étcsoki és a vörösbor kombója, míg vannak, akik az alacsonyabb kakaótartalmú csokikhoz is jó szívvel ajánlanak különféle borokat.

  • A 0% kakaótartalmú fehércsokiknál a kései szüretelésű vagy muskotályos, édes borokat javasolják a gasztroguruk.
  • A 25-40% közötti kakaótartalmú csokikhoz egy könnyed rizling, chardonnay, vagy savignon blanc, míg a 44-55% kakaótartalmú csokikhoz egy könnyed, száraz merlot vagy cabernet franc javasolt.
  • A 60-70% kakaótartalmú (keserű)csokikhoz a magasabb alkoholtartalmú, fahordóban érlelt száraz vörösbor, például merlot, syrah, vagy cabernet savignon ajánlott.

  Vörösbor és étcsoki: antioxidánsok a négyzeten

  A másik csoportba azon szakértők tartoznak, akik szerint a csokoládét kizárólag száraz vörösborral érdemes fogyasztani. Nem szeretnénk állást foglalni, hiszen mindenkinek más a személyes ízlése, viszont az egészen biztos, hogy egészségünk szempontjából ez a „duó” valósággal verhetetlen.

  Az étcsokoládé számos olyan antioxidánst tartalmaz, melyek hatástalanítják a szervezetbe került káros vegyületeket. Egy, az Amerikai Egyesült Államokban készült kutatás arra is rávilágított, hogy a magas kakaótartalmú étcsokik antioxidáns hatása köröket ver még egyes gyümölcsökére is. Az étcsoki áldásos hatásairól korábbi cikkünkben olvashattok bővebben.

  Az étcsokoládéhoz hasonlóan a minőségi bor is tele van jótékony hatású antioxidánsokkal.

  Azonban rendkívül fontos kiemelni, hogy csakis a kis mennyiségben elfogyasztott, minőségi bor lehet pozitív hatással az egészségünkre.

  Ilyen jótékony hatás lehet például, hogy serkenti a nyál- és a gyomorsav, továbbá az epehólyag és a hasnyálmirigy működését.

  A Harvard Medical School oldalán közzétett tanulmányban pedig arról számoltak be, hogy a bor mértékletes fogyasztása (maximum napi 1 deciliter) gátolja az érelmeszesedés kialakulását, amivel csökkenti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát is.

  Nem mindegy azonban, hogy milyen bort iszunk. Az érelmeszesedést gátló polifenolok sokkal nagyobb arányban találhatók a vörösborban, mint a fehérben.

  Igazi kulináris élmény

  A csoki és a bor nem csupán jótékony hatásaiban, de kóstolásuk módjában is sok hasonlóságot mutat. A külső, a színhatások, az illat, az ízjegyek, és az utóíz hosszúsága egyaránt fontos tényezők.

  A kulináris melléknév a latin culinaris (konyhai) szóból ered. Magába foglal minden étel- és italfogyasztással, főzéssel kapcsolatos élvezetet és tevékenységet.

  S hogy hol lehet részünk egy ilyen élményben? Magyarország borvidékei ideális lehetőséget biztosítanak a borkedvelőknek, ám van egy borvidék, ahol egy különleges csokimanufaktúra is található a pincészetek közvetlen közelében.

  Napsütötte kincsünk: a szekszárdi borvidék

  Napfényben gazdag táj, mediterrán (jellegű) hatások, könnyen felmelegedő, világos lösztalaj. Többek között ezeknek az együttállásoknak köszönheti különlegességét a szekszárdi borvidék.

  Nem véletlen, hogy a XIX. század végén Európa-szerte szállították a szekszárdi vörösborokat. Még Franciaország is nagy mennyiségben vásárolt belőle, a helyiek szerint ugyanis egyedül a szekszárdi borok képesek vetekedni a francia borok minőségével.

  A környék jellegzetes szőlőfajtái közé tartoznak: kadarka, merlot, olaszrizling, chardonnay, kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon, zweigelt.

  Bortúra és csokimanufaktúra

  A szekszárdi vörösborok kitűnően passzolnak a prémium csokoládékhoz. Ha Szekszárd környékén jártok, semmiképp se hagyjátok ki a gyönyörű, filmekbe illő tájakon való barangolást, melynek során a vidék legkiválóbb borait is megkóstolhatjátok.

  A BeSweet csokiüzem és látogatóközpont a borvidék legkiválóbb pincészeteinek szomszédságában található. A kézműves, frissen készült csokoládék a hazai édességpiac kimagasló termékei.

  A helyszínen pedig nem csupán a csokoládékészítés titkait leshetik el a látogatók, de Bősz Adrián pincészetének legkiválóbb borait is megízlelhetik a különleges ízvilágú csokikockák társaságában.

  Tölts egy pohár bort és válassz hozzá csokit!

  A BeOriginal termékcsalád tagjai közül garantáltan megleled a számodra megfelelőt.