Sokak számára meglepő lehet, hogy egyre több helyen emlegetik a csokit az „agy táplálékaként”, ami nem véletlen: a csokoládé agyserkentő hatása ugyanis megkérdőjelezhetetlen.

Márpedig az egyre szürkülő időjárással egyre nagyobb szükségünk van az agyserkentőkre.

„Itt van az ősz, itt van újra…”

Az ősz beköszöntöttével egyre kevesebb a napsütéses órák száma, azonban a borongós, szürke hétköznapokon is helyt kell állni a diákoknak és a munkavállalóknak egyaránt.

A zárthelyi beadandókhoz és a kemény szellemi munka végzéséhez azonban nem árt egy kis agyserkentő. Hazánkban a legnépszerűbb frissítő természetesen a kávé. Nagyon sokan esküsznek annak ízére, illatára és „felpörgető” hatására.

De vajon tényleg az a legeredményesebb? Hiszen számtalan étel és ital rendelkezik hasonló hatással. Egy viszont biztos: egyik se olyan finom, mint a csokoládé.

Ismerd meg a csokik varázslatos világát!

Iratkozz fel és olvasd elsőként legújabb cikkeinket gasztronómia & edukáció témákban.

  A jótékony kávébab

  A kávécserje termése valóban csodákra képes, ezt bizonyítja a Floridai Egyetem azon kutatása, amely során kiderült: a rendszeres kávéfogyasztással csökkenthetjük az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A kávé nem csupán az ébren maradásban segít, de stimulálja az agyat és növeli a koncentrációs képességet, ezzel segítve a tanulást.

  A kávérajongók figyelmébe ajánljuk a szekszárdi Kávé Házát, mely több ízben is elnyerte az „Év legkedveltebb kávéháza” elismerést. A rangos kávézó 2010-ben nyitotta meg kapuit abból a célból, hogy új értelmet adjon a minőségi kávézásnak és fellendítse a hazai kávékultúrát.

  Kávé kontra csoki

  Nagyon fontos azonban, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztás és koffeinbevitel a visszájára is csaphat. Ha valaki napi 3-4 csésze kávénál többet fogyaszt, annak jó eséllyel romlik az alvásminősége, nő a feszültségérzete, továbbá a kávé vizelethajtó hatása végett könnyen dehidratálódik a szervezete.

  A pszichológusok is óva intik a szorongásban szenvedő és a stresszre érzékeny személyeket a kávéfogyasztástól, ugyanis az ő tüneteiket is jelentősen felerősítheti a gőzölgő ital.

  Mindezen szempontokat figyelembe véve lehet, hogy pár kocka minőségi (ét)csokoládéval jobban járunk? Nézzünk utána!

  Csoki, teobromin, éberség

  Köztudott, hogy a magas, legalább 60-70 százalék kakaótartalmú csokoládé olyan antioxidánsokat tartalmaz, melyek szervezetünkbe kerülve megvédik azt számos betegség kialakulásának kockázatától.

  A kakaóbab és a minőségi étcsokoládé áldásos hatásairól korábbi cikkünkben már beszámoltunk, így akit részletesen érdekel a téma, illetve az, hogy mire érdemes odafigyelni csokivásárláskor, ide kattintva továbbra információkat olvashat.

  Arról azonban még nem esett szó, hogy a minőségi, prémium kategóriás étcsoki gyorsabban fejti ki élénkítő hatását, mint a kávé.

  Ez a tulajdonság a kakaóbabban lévő teobrominnak köszönhető, melynek számos fiziológiai hatása hasonlít a koffeinéhez.

  Az étcsokoládé fogyasztása – a kávéhoz hasonló módon – rövid távon, 2-3 órára növeli az agy éberségét, segíti a gondolkodást, és a döntéshozatalt. A csokoládéban található speciális antioxidánsoknak köszönhetően kitágulnak az agyi erek, így több oxigén és vér jut el a fontos agyi területekre, így véve fel a harcot a fáradtsággal.

  Szemben a kávéval a csokoládé fogyasztása csökkenti a stresszt és jó hatással van a közérzetre.

  Nem csoda tehát, hogy fontosabb vizsgák, konferenciák, megbeszélések előtt néhány órával egyre többen kapnak be pár kocka csokit. A mogyorófélék és a magvak is számtalan olyan hatóanyaggal rendelkeznek, melyek serkentik az agy működését. 

  Mogyorós csoki mindenek felett?

  A mogyoró egy igazi csodaélelmiszer, telis-tele fehérjékkel, ásványi anyagokkal, és többek között B- és E-vitaminokkal. A mogyorófélék és az étcsokoládé antioxidánsai remekül kiegészítik egymást, így nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy napi 3 deka mogyoró és étcsoki fogyasztásával minden előnyüket élvezhetjük a felesleges kalória, zsír és cukor nélkül.

  Vizsgák előtt: egy kocka csoki

  Ha tehát dolgozat, állásinterjú, vagy koncentrált agyi tevékenység előtt állsz, turbózd fel magad egy kis szénhidráttal és koffeinnel, amik viszonylag gyorsan felpörgetik az agyműködést és beindítják a memóriát.

  A kávé, a fekete és zöld teák, a ginzeng, a kakaó, a csoki erre mind kiválóan alkalmasak, azonban a magas kakaótartalmú étcsokik némi mogyórófélével (törökmogyoró, dió, mandula) vagy aszalványokkal (áfonya, meggy, citrom) fogyasztva minden elfogultság nélkül az egyik a leghatékonyabb és legélvezetesebb opció.

  Neked melyik csoki segít a koncentrálásban?

  Kóstold meg a BeSweet termékeit és derítsd ki tapasztalat útján!