A fehér csoki édes, könnyed ízével könnyen belopja magát az ember szívébe: sokan még jobban is szeretik, mint a tejcsokit, és számos isteni desszert alapanyagául szolgál. Ugyanakkor sokan azt állítják róla, nem is igazi csokoládé.

De ha nem csoki, akkor mégis micsoda? Ebben a cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes tudnod a fehér csokiról.

Ismerd meg a csokik varázslatos világát!

Iratkozz fel és olvasd elsőként legújabb cikkeinket gasztronómia & edukáció témákban.

  Miből van a fehér csoki?

  Ez a mennyei édesség, ellentétben sötétebb testvéreivel nem tartalmaz kakaóport: kakaóvajból, tejzsírból, tejporból és cukorból készül. Krémes állagát a kakaóvajnak köszönheti, világos elefántcsontszínét pedig a tejszármazékoknak – ez teszi olyannyira étvágygerjesztővé.

  A fehér csoki története

  A csokoládé története mintegy 4000 évre nyúlik vissza – ezekből az időkből származnak az első olyan régészeti leletek, amelyeket valószínűleg kakaó készítésére használhattak az akkori dél-amerikai őslakosok.

  fehercsoki

  A maja, majd az azték kultúrában is fontos szerepe volt a kakaóbabnak: legendák születtek róla és olyan értékesnek tartották, hogy még fizetőeszközként is használták. Az aztékok ősi legendája szerint a kakaót Quetzalcoatl, a Tollas Kígyóisten ajándékozta nekik, ezért mikor egy spanyol hódító, Hernan Cortes megérkezett az aztékok birodalmába, azt hitték az idegen, fura ruházatú hódítóra, hogy istenük tért vissza közéjük – így rögtön kakaóval kínálták! Így került a kakaó, a csoki alapanyaga Dél-Amerikából Európába. 

  A fehér csokihoz vezető áttörést egy holland feltaláló, ​​Conrad Johannes van Houten 1828-as találmánya jelentette, akinek a kakaósajtoló gép segítségével sikerült szétválasztania a kakaómasszát a kakaóvajtól

  Az új technológia könnyebbé tette a csokigyártást, és később ez tette lehetővé a fehér csoki megszületését, ám a fehér finomságra még több mint száz évet kellett várni: először a Nestlé kezdte el gyártani az 1930-as években, hogy fel tudják használni a kakaó gyártása során keletkező felesleges kakaóvajat. 

  Az első “hivatalos” fehér csokoládé 1936-ban született meg. Nem csoda, hogy az emberek imádták, hiszen korán felfedezték, hogy milyen jól illik a fehér csoki a magvakhoz, mint például a mandula! Az “albínó” csoki azóta meghódította az egész világot, és népszerűsége azóta is töretlen.

   

  fehercsoki

  Fehércsokira fel!

  A fehér csokival kapcsolatban különösen igaz a mondás: nem minden fekete-fehér! Ugyan a kakaópor előnyös tulajdonságait nem élvezhetjük, ha fehér csokit fogyasztunk, cserébe viszont magasabb a kalciumtartalma a tejes összetevők miatt. 

  Krémesebb, könnyebben olvadó textúrájának és könnyedebb ízének köszönhetően tökéletesen kiegészíti a tej- és étcsokit.

  Ráadásul istenien passzol a gyümölcsökhöz is. Ez ihlette többek között a BeOriginal áfonyás-lime-os fehércsokiját vagy a BeFresh fehércsokis, kardamomos meggy termékét. 

  Fehér színe miatt pedig a fehér csoki ganache a legtökéletesebb bevonat tortákhoz és sütikhez. És persze ne feledkezzünk el arról, hogy ellenállhatatlanul finom – elvégre ez az, amit leginkább várunk a csokoládétól!

   

  A fehér csokival könnyebb az alvás

  A gyerekek jobban szeretik a fehér csokit sötétebb társainál, hiszen édesebb, olvadósabb és a színe is különleges – jó hír, hogy az ő számukra még egészségesebb is lehet a fogyasztása magasabb kalciumtartalma miatt, ami elengedhetetlen a csontok és fogak egészségéhez. 

  Ráadásul a kakaóport is tartalmazó tej- és étcsokival ellentétben a fehér csoki nem tartalmaz teobromint vagy koffeint, ami megterhelő lehet egy fejlődő szervezet számára. Persze felnőttkorban is igaz, hogy ha elalvás előtt nassolnál egy kicsit, inkább válaszd a fehér csokit, így az álmaid is édesek lesznek! 🙂

  Még ha a fehér csokit sokan nem is tartják igazi csokinak, szerintünk nagyon is az, elvégre a csokoládé nem más, mint dobozba csomagolt boldogság. Pont ez ne lenne igaz a fehér csokira? 

  Ha te is a fehér csoki szerelmese vagy, a BeSweet biztosan nem fog csalódást okozni: webshopunkban válogathatsz a friss, gyümölcsös, édes és pikáns fehér csokik között is, ha prémium kézműves fehér csokoládéra vágysz!