Első hallásra talán hihetetlenül hangzik, de anélkül is elindulhatunk a fogyás rögös útján, hogy felhagynánk a csokievéssel. Sőt, kifejezetten ajánlott eltérni a szigorú étkezési szabályoktól és átadni magunkat a csokoládé nyújtotta élvezeteknek. Mutatjuk miért!

Sokak fogyókúrája azért fullad kudarcba, mert hirtelen akarnak mindent megvonni a szervezetüktől. Aztán néhány koplalással töltött hét után megrohamozzák a hűtőt, hogy bepótolják mindazt, aminek búcsút mondtak diéta idején. Pedig a fogyásnak nem feltétlenül kell a lemondásról szólnia. Sőt egy kis bűnözés még segíthet is a kitűzött célok elérésében. Utánajártunk hogyan!

Ismerd meg a csokik varázslatos világát!

Iratkozz fel és olvasd elsőként legújabb cikkeinket gasztronómia & edukáció témákban.

  Egy kis jutalom sosem árt            

  Édesszájúként nagy erőfeszítést jelent heteket kibírni csokoládé nélkül. Pedig erre még fogyókúra idején sincs szükség – legalábbis ezt mondja a tudomány. Íme a bizonyíték!

  Egy kutatás során 36 fogyni akaró férfit és nőt két csoportra osztottak. Az első kategóriába tartozókra egy szigorú, koplalással teli diéta várt. Míg a másik csoport tagjainak megengedték, hogy heti egyszer nassoljanak. Néhány hét elteltével megnézték, hogy kik tartották magukat leginkább a megbeszéltekhez.

  Az eredmény megdöbbentő volt: a teszt végén azok bizonyultak sikeres diétázóknak, akiknek megengedett volt, hogy heti egyszer édességet fogyasszanak. Ezzel szemben azok, akik szigorú előírások szerint éltek, egy idő után felhagytak a koplalással és egyre több tiltott élelmiszert ettek.

  De minek volt köszönhető ez az eredmény? Egy több hétig tartó fogyókúra idején nagyon nehéz megőriznünk a motivációnkat, ezért szükségünk van olyan ösztönzőkre, melyek segítenek átvészelni a nagy étrendbeli változást. Kiváló választás lehet ehhez a csokoládé, amely még nagyobb örömforrást jelent fogyókúra idején.

  Garantált teltségérzet

  Gondoltátok volna, hogy a csokival elnyomhatjátok az éhségérzeteteket?

  Megdöbbentő, de egyre több kutató vélekedik úgy, hogy összefüggés van a csokoládéfogyasztás és a teltségérzet között – többek között a University of Copenhagen életmóddal foglalkozó kutatócsoportja is, amely szerint bizonyos csokik – főleg a gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó fajták – segítenek kordában tartani az étvágyat és növelik a jóllakottság érzését. Mindez a bennük lévő rostokkal hozható kapcsolatba.

  A BeSweet Csokoládémanufaktúra kínálatában szép számmal találhattok ilyeneket: tonkabab, gyömbér, sárgabarack-dió, eper ízesítésű nyalánkságok közül is válogathattok, melyek fogyókúra idején is a legjobb barátaitok lehetnek.

  Legyen a reggel a bűnözés ideje

  Amikor felébredünk azonnal erőtartalékra van szükségünk. Ez az a napszak, amikor a testünk még energiává alakítja az ételt. Ilyenkor még a diétázók is csalhatnak egy kicsit, hiszen  szervezetünk kifejezetten igényli a magas kalóriabevitelt a korai órákban.

  Azoknak, akik fogyókúra alatt sem szeretnék nélkülözni a csokit, ez a legjobb időpont arra, hogy elfogyasszák az áhított falatokat. Ezt tanácsolja Dr. Daniela Jakubowicz, a The Big Breakfast Diet című bestseller regény szerzője is, aki igen hajmeresztő eredményekre jutott a téma vizsgálata közben.

  A Tel Aviv University kutatásának keretében két csoportra osztotta a fogyni kívánó alanyokat: az első csoportba tartozók 600 kalóriás reggelit kaptak, amely desszertet, valamint fehérjéket és szénhidrátokat is tartalmazott. Míg a második csoport menüjében mindössze 300 kalória volt, de az alanyok többet ettek a nap folyamán. Az eredmény bámulatos volt: azok fogytak többet a vizsgált időszakban, akik magas kalóriatartalmú, édességet is tartalmazó reggelivel kezdték a napot. Ennek az a legfőbb oka, hogy a délutáni és az esti órákban az agy már zsírként raktározza el az ételből nyert energiát. 3

  Ebből adóan a fogyókúrázóknak reggel érdemesebb bűnözniük – már csak azért is, mert ekkor még csökkenthetik a nassolás iránti vágyukat és elkerülhetik a késő esti falatozást, amikor már a diétájuk sikere forog kockán.

  Ha legközelebb azt veszed észre este, hogy egy doboz csokoládé árválkodik a polcodon, aludj rá egyet és reggel vedd elő!  Az agyad és a fogyókúrád is megköszöni! 😉