Végre megérkezett a kedvenc mozgó ünnepünk, a húsvét! És mi más jutna eszünkbe a húsvétról, mint a nyuszik, a locsolkodás, és persze az elmaradhatatlan csokitojás?

Ezúttal a legédesebb húsvéti hagyománynak jártunk utána, és készültünk pár ötlettel, amellyel még örömtelibbé teheted az ünneplést.

De mi köze a tojásnak a húsvéthoz?

A tojás már a kereszténység előtti időkben is szorosan összekapcsolódott a tavasszal: a pogány vallásokban a termékenységet és a természet újjászületését jelképezte.

Kézenfekvő volt tehát, hogy a Föld megújulása mellett Jézus feltámadásának is a szimbólumává váljon, ami azonban elválaszthatatlanul összekapcsolta a húsvéti tojást a keresztény hittel, az a nagyböjt hagyománya volt.

A 40 napos tavaszi böjt már a 4. század környékén elterjedtté vált, a 11. századra pedig olyannyira szigorúvá váltak a szabályai, hogy a hús mellett a tejtermékek és a tojás is tiltólistás ételnek számítottak – a keresztények tehát a böjti időszakban teljesen vegán étrendet követtek.

Ez idő alatt a tyúktartó háztartásokban sok tojás halmozódott fel, így a böjt végét sokan tojásos lakomákkal ünnepelték.

Na és hogyhogy a nyuszi “tojja” a húsvéti tojást?

A tojást tojó nyuszi szimbóluma szintén egy pogány hagyományra vezethető vissza: a germán tavaszistennő, Ostara szent állata a nyúl volt. A különféle források egyes részletekben különböznek, de abban egyetértenek, hogy a tojást tojó nyuszi legendája szerint az istennő nyúllá változtatott egy madarat.

A nyúl továbbra is képes volt tojásokat tojni, melyek ráadásul a szivárvány minden színében pompáztak – így lett a tavaszi napéjegyenlőség és Ostara istennő jelképe a színes tojásokat tojó nyuszi, a szokás pedig a kereszténység elterjedtével is megmaradt.

A tojás persze nagyszerű alapanyag és nagyon egészséges is, de mióta világ a világ, a gyerkőcök és a felnőttek is az édes finomságok iránt lelkesedtek leginkább, így elkerülhetetlen volt, hogy valakinek a fejéből kipattanjon a csokitojás ötlete.

A klasszikus húsvéti édesség: a csokitojás

Az első csokitojás hol máshol is készülhetett volna, mint a Napkirály, XIV. Lajos udvarában, azonban a gyártására majd két évszázadot kellett várnia a világnak. A Fry & Sons nevű angol cég 1873-ban dobta piacra első csokitojását, amelyet a Cadbury’s követett 1875-ben, ezek a tojások azonban még masszív, tömör csokoládégolyók voltak, amit a csoki akkoriban igen borsos ára miatt az átlagember nem is engedhetett meg magának.

A mindenki számára elérhető, üreges, klasszikus húsvéti csokitojás csak a második világháborút követően terjedt el, és szerez azóta is örömet kicsiknek és nagyoknak minden húsvétkor.

Egyedi ajándék ötletek húsvétra – csokitojás helyett

Persze nem csak csokitojással kedveskedhetünk szeretteinknek húsvétkor, így akkor sincs semmi gond, ha már az egész család szerint uncsi a csokitojás. Összegyűjtöttünk három szuper ötletet, amivel garantáltan emlékezetessé varázsolhatod az idei húsvétot!

Húsvéti kincsvadászat

A kicsik már évek óta pontosan tudják, melyik bokor vagy fa tövében fognak rábukkani a húsvéti ajándékokra? Dobd fel egy kicsit a játékot, és rendezz valódi kincsvadászatot!

Nem kell hozzá más, mint egy több állomásos pálya, amelynek a végén a gyerekek rábukkanhatnak a valóban gondosan elrejtett ajándékokra, és pár egyszerű feladat vagy rejtvény, amelyek a következő nyomhoz vezetnek.

A feladvány lehet bármi, ami eszedbe jut, és megfelel a kicsik fejlettségi szintjének, például egy szókereső, egy jelekkel kódolt titkos üzenet, vagy akár egy egyszerű keresztrejtvény, amelynek a megoldása a következő állomás.

A lehetőségek száma végtelen, és a tervezés közben épp olyan jól szórakozol majd, mint a gyerekek játék közben!

BeSweet Húsvét 

Nincs kerted, ahol megszervezhetnéd a húsvéti kincsvadászatot, de szeretnéd valami igazán izgi programmal meglepni a gyerkőcöket? Ne aggódj, van egy tuti tippünk a számodra: ünnepeljétek velünk a húsvétot!

A BeSweet különleges húsvéti programja kicsiknek és nagyoknak is rengeteg mókát és nevetést tartogat: izgalmas játékokkal és szuper kézműves programokkal várjuk az egész családot, ráadásul a mennyei csokoládék mellett a csokikészítés mesterségébe is belekóstolhattok! Amíg a kicsik játszanak, végre te is nyugodtan lazíthatsz egy finom pohár bor mellett.

Csoki nélkül nem húsvét a húsvét

Ha biztos, ami biztos, mégis maradnál a csokis finomságoknál, egy tábla vagy doboz minőségi kézműves csokival lehetetlen mellényúlni!

Nézz körül webshopunkban és válogass a finomabbnál finomabb BeSweet kézműves csokik közül – bárkinek is szóljon a meglepetés, nálunk biztosan megtalálod a tökéletes csokoládét.

Legyen szó klasszikus ízekről, egyedi és pikáns kombinációkról vagy jól bevált párosítások újragondolásáról, a BeSweet sosem hagyja cserben a csokoládé szerelmeseit!

És habár a mi csokoládéink nem tojás alakúak, cserébe minőségi alapanyagokból készülnek rengeteg odafigyeléssel és szeretettel.

Megvásárlásukkal ráadásul a megváltozott munkaképességű dolgozók esélyegyenlőségét és az etikus kereskedelmet támogatod, így az élvezet mellett értéket is teremtesz!

Lepd meg szeretteid húsvétkor BeFresh termékekkel!

Nem csak az ízük mennyei, de a csomagolásuk is egyedi.