A csokoládé már évezredek óta jelen van a gyógyászatban a világ minden táján. Őseink számos betegséget gyógyítottak vele, de a mai napig újabbnál újabb felfedezések látnak napvilágot az egészségre gyakorolt kedvező hatásairól. Lássuk, melyek ezek!

Hiszitek, vagy sem, a régi korok emberének a csokoládé éppen olyan alapvető gyógyszer volt, mint nekünk az Aspirin. Az aztékok elsősorban a fáradtság leküzdésére használták eme mennyei édességet, de a hasmenésben szenvedőket is kakaóbabos itallal gyógyították. Az sem volt ritka gyakorlat náluk, hogy csokoládét csempésztek a sokszor borzalmas ízű gyógyászati készítményekbe, hogy elviselhetőbbé tegyék azokat. Olyannyira hittek a csoki frissítő erejében, hogy „az istenek eledeleként” szerepelt a szótárukban.

Ismerd meg a csokik varázslatos világát!

Iratkozz fel és olvasd elsőként legújabb cikkeinket gasztronómia & edukáció témákban.

  A 16. századi doktori értekezésekben már igazi csodaszerként emlegették ezt az édességet, amiről köztudott volt, hogy méregtelenítő hatással bír és a fertőzések ellen is gyakran bevetették valamilyen más összetevővel.

  Még II. Fülöp, spanyol király is a csokoládétól várta a gyógyulást: a források szerint orvosa kakaóbab-kúrával kezelte az uralkodó lázát és gyomorpanaszait.

  A csokoládé gyógyászati eszközként való alkalmazása évszázadokkal később sem ment ki a divatból. Az Egyesült Államok katonái mindig csokit kaptak polgárháború idején, hogy megerősítsék legyengült szervezetüket és fenntartsák energiaszintjüket.

  Egy falat csoki és messziről elkerülheted az orvost

  Bár nincsenek tudományos bizonyítékok arra, hogy a csokoládé univerzális orvosság, a témát vizsgáló szakértők egyre több új és izgalmas felfedezésekkel rukkolnak elő. Egy 2006-os kutatás például megállapította, hogy egy falat csokoládé elfogyasztása hasonló hatást gyakorol a szervezetre, mint a fájdalomcsillapításhoz használt Aspirin.

  Egy kanadai kutatócsoport tagjai pedig a szív-és érrendszer egészségének fenntartásában találtak kedvező hatásokat: megfigyelték, hogy azok az alanyok, akik bevallásuk szerint rendszeresen fogyasztanak csokoládét, 22 százalékkal kevesebb eséllyel érte őket agyvérzés a későbbiekben. Ennek legfőbb oka a csokoládéban található antidioxidánsokban rejlik, melyek hatástalanítják az öregedés, a daganatos betegségek és a szívproblémák kialakulásáért felelős szabadgyököket.

  Csokoládéterápia másképpen

  Szerencsére még azok is megtapasztalhatják a csoki jótékony egészségügyi hatásait, akik nem feltétlenül édesszájúak.  Mindössze annyi a dolguk, hogy masszázs formájában „fogyasszák el” az édességet. Az efféle kezelések amellett, hogy hidratálják és rugalmassá teszik a bőrünket, késleltetik annak öregedését is.

  Ráadásul közérzetünk is könnyen javítható egy csokoládé masszázzsal, hiszen a csokoládéillatot belélegezve, boldogsághormonok szabadulnak fel a szervezetünkben, ami stresszoldónak sem utolsó.

  Jól válaszd meg, milyen csokit eszel

  A csokoládé egészségre gyakorolt hatása megkérdőjelezhetetlen. Ám fontos leszögeznünk, hogy e mennyei édesség jótékony hatásait kizárólag akkor élvezhetjük, ha nagyon körültekintően választunk. A csokoládé kulcsösszetevője a kakaó, ami számos antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaz.

  Ám minél több mesterséges folyamat szükséges a csoki előállításához, annál kevésbé mondható egészségesnek. Azok, akik nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra, de nem szeretnének lemondani a nassolásról, sokkal érdemesebb kézműves, prémium édességet választaniuk, hiszen azok jóval kevesebb hozzáadott anyagot tartalmaznak a szupermarketek polcain található termékekhez képest.

  Jó hír, hogy nem kell sokáig keresgélniük azoknak, akik pont ilyen csokoládéra vágynak: a BeSweet édességei éppen efféle jellemzőkkel bírnak. Ráadásul mindössze néhány kattintásukba kerül, hogy megrendeljék azt az ínyencséget, ami leginkább megfelel az ízlésüknek.

  Ha legközelebb nassolni támad kedvetek, ne legyen lelkiismeret-furdalásotok, hiszen számos pozitívummal jár a csokoládéfogyasztás! 😉