A speciális étrendeknek köszönhetően egyre nagyobb az igény többek között a gluténmentes, a laktózmentes vagy épp a vegán csoki iránt. Az átlagtól eltérő táplálkozásnak lehetnek egészségügyi vagy meggyőződésbeli okai is. Cikkünkben ezeknek járunk utána!

Fű, fa, virág – Mit takar a vegán életmód?

A veganizmus az állati eredetű termékek használatának teljes mellőzését jelenti. Ez a filozófia elutasítja az állatok árucikként való felhasználását, a táplálkozás, a szórakozás (cirkusz), vagy a divat (bőrkabát, bunda) területén egyaránt.

Sokan nem értik, vagy nem tudnak azonosulni a vegán étrenddel, pedig a helyesen megtervezett vegán étrend védelmet nyújt olyan degeneratív betegség ellen, mint amilyen a szívbetegség is.

Az Amerikai Dietetikai Szövetség és a Kanadai Dietetikusok szerint ráadásul bármely életciklus megfelelő alkalom lehet átállni a vegán táplálkozásra.

A vegán étend magasabb rost, magnézium, folsav, C-vitamin, E-vitamin, és vas tartalmat hoz magával. Az omega-3 zsírsavat, a D- és B12-vitaminokat viszont ajánlott táplálékkiegészítők formájában is pótolni.

Ismerd meg a csokik varázslatos világát!

Iratkozz fel és olvasd elsőként legújabb cikkeinket gasztronómia & edukáció témákban.

  Vegán étrend, vegán csoki: lemondás vagy kulináris kalandozás?

  Vegánnak lenni ma egyszerűbb, mint bármikor. A titok, ami miatt ez az életmód egyre inkább bekerül a fő áramlatba, nem más, minthogy az élet egyre több területén mutatkoznak meg előnyei.

  Van, aki az állatok védelméért lesz vegán, mások egészségügyi szempontokból választják, sokan pedig környezetvédelmi okok miatt teszik.

  Csokifogyasztás szempontjából nehezebb a dolgunk.  Mit is jelent a vegán csoki? Egyes vegánok fogyasztanak tejtermékektől mentes étcsokoládét, míg mások nem fogyasztják el azt sem, ha az adott üzemben tehéntejből is készítenek desszerteket.

  Egy biztos: a vegetáriánusok, vagyis azok, akik csak húst nem fogyasztanak, igen széles választékból kóstolhatják meg a BeSweet kézműves csokikülönlegességeit.

  Ez azonban már nem minden esetben igaz a laktózérzékenységben szenvedők számára. Nézzük is meg, mi áll annak a hátterében!

  Amikor a tejcukor az ellenség: a laktózérzékenység

  A laktózintolerancia egy emésztési zavar, aminek lényege, hogy a laktózra – vagyis a tejcukorra – érzékeny emberek szervezetéből hiányzik a tejcukrot lebontó ún. laktáz enzim.

  Ha a tejcukor nem szívódik fel a vékonybélben, emésztés nélkül jut a vastagbélbe, ezzel kellemetlen tüneteket okozva. Ilyen esetben muszáj elkerülni számos termék fogyasztását vagy megkeresni azok laktózmentes alternatíváit.

  Egy termék akkor tekinthető laktózmentesnek, ha annak laktóztartalma fogyasztásra kész állapotban kevesebb, mint 0,1 gramm 100 gramm termékben és az azzal összehasonlítható hagyományos élelmiszer jelentős mennyiségű laktózt tartalmaz.

  Az, hogy ki fogyaszthatja nyugodt szívvel az alacsony laktóztartalmú savanyított tejtermékeket (kefír, joghurt, túró), egyéni toleranciától is függ.

  Ezeknek a termékeknek a tejcukortartalma ugyanis a beoltott mikroorganizmusoknak köszönhetően 20-40 százalékkal kevesebb. A hosszú érlelési idejű sajtok pedig gyakorlatilag laktózmentesek.

  Szerencsére a laktózmentes termékek palettája is igen széles, hiszen kapható laktózmentes joghurt, habtejszín, vaj, túródesszert, és gyümölcsjoghurt is.

  A laktózmentes tejek mellett a növényi tejek (rizs, mandula, zab, kesudió, kókusz) is kiváló alternatívát biztosítanak azoknak, akik a hagyományos tejet nem fogyaszthatják.

  A laktóz tehát egyfajta szénhidrát, a glutén ezzel szemben egy fehérje. A kérdés tehát adja magát:

  Létezik gluténmentes csoki?

  Mivel a kakaóbab eleve gluténmentes, így egyedül arra kell figyelni, hogy a csokiba ne keverjünk olyan alapanyagot, ami glutént tartalmaz. Ezt azonban óvatlanul is nehéz elkerülni olyan üzemben, ahol a csokikat számtalan hozzávalóval bolondítják meg.

  A glutén a búzafélék egyik fehérjére, mely nagyban meghatározza a búzafajták sütőipari minőségét. A gluténérzékenység – vagyis a cöliákia – a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó betegsége.

  A cöliákia hosszú időn át lappanghat, tünetei pedig igen sokfélék lehetnek: míg az egyik embernél olyan gyengék, hogy szinte fel sem tűnnek, mások számára mindennapos gyötrelmeket okozhat.

  Akik ebben a betegségben szenvednek, számukra egyaránt tiltólistán van a búza, a rozs, az árpa és a tritikálé is. A zabfogyasztás nehéz kérdés, mivel a zabban nem található meg a „kárósító fehérje”, azonban könnyen szennyeződhet gluténtartalmú gabonákkal az előkészítés, feldolgozás, csomagolás során. És mint tudjuk:

  Első a fogyasztók biztonsága!

  A tisztességes kereskedelmi gyakorlat kiemelkedően fontos a vevők biztonsága szempontjából. A BeSweetnél pedig alapérték, hogy a fogyasztókat a lehető legnagyobb odaadással szolgáljuk ki.

  Bár egyelőre nem tudjuk garantálni azokat a feltételeket, amelyeket egy mindenmentes édességboltban kínálnak, de bízunk benne, hogy termékeinkkel maximálisan elégedettek lehetnek azok, akik nyugodt szívvel fogyaszthatják őket!

  Egészséges édességek, dekoratív köntösben.

  Kóstold meg legújabb BeFresh termékeinket!