Itt a tavasz, közeleg az eperszezon! Nem hiába imádjuk ezt a piros színben pompázó csodabogyót: már a látványa és illata is felér egy valódi kényeztetéssel, friss, mégis imádnivalóan édes íze pedig méltán teszi a világ egyik legnépszerűbb gyümölcsévé. 

És mi mással lehetne még jobban feldobni ezt az önmagában is isteni finomságot, ha nem a csokival? Első tavaszi bejegyzésünk témája épp ezért nem más, mint az egyik kedvenc kombinációnk: az epres csoki!

Az epres csoki története: mióta eszünk csokit?

Talán elsőre meglepően hangozhat, de igaz: a csokoládé története mintegy 4000 évre nyúlik vissza! Ebből a korból kerültek legalábbis elő az első olyan régészeti leletek, amelyekből a történészek arra következtettek, hogy ekkor bizony már kakaókészítés folyt a csoki őshazájában, Dél-Amerikában. 

A kakaóbab olyannyira értékesnek számított az akkori indián törzsek szemében, hogy pénz helyett ezt használták fizetőeszközként, innen került a kakaó Európába a spanyol hódítók közvetítésével.

Az 1600-as évekre egyre elterjedtebbé kezdett válni a forró csokoládé fogyasztása, ám a mai értelemben vett csoki megszületéséhez a holland C. J. van Houten kakaósajtoló gépe jelentette az áttörést: az új találmány segítségével lehetségessé vált a kakaóvaj és a kakaópor szétválasztása.

Na és epret?

A rózsafélék családjába tartozó eper is hasonlóan hosszú történetelemmel büszkélkedhet, hiszen Európában is őshonos fajtáját, a földiepret már az ókori Rómában is termesztették. 

A nagyobb termésű, lédús kerti eper kisebb testvérétől eltérően a Észak-Amerikából származik, ahonnan francia hódítók hozták át az öreg kontinensre, így nem meglepő, hogy mai formájában először Franciaországban kezdték el nemesíteni és termeszteni

Ezek alapján szinte hihetetlen, de a csoki és az eper verhetetlen párosának első randijára egészen 1960-ig kellett várnia a világnak.

Ekkor történt ugyanis, hogy egy chicago-i kisbolt tulajdonosa, Lorraine Lorusso fejéből kipattant a csokiba mártott eper ötlete. A hölgy egyszerű, de mennyeien finom receptje azonnal hatalmas sikert aratott, ezzel új dimenziókat megnyitva a csokikészítés világában. 

Az epres csoki népszerűsége azóta is töretlenül ível felfelé, legyen szó szülinapi tortákról vagy romantikus meglepetésekről. 

Az epres desszertek legendája

A csokiba mártott friss eper esetében persze egyértelmű, honnan jön az eperíz, de egyes epres ízesítésű finomságok már annyira különböznek az eredeti gyümölcstől, hogy joggal merülhet fel bennünk a kérdés: valóban epret (is) eszünk

Az eperízű édességeket több városi legenda is övezi: az egyik szerint a fűrészporból eperaroma állítható elő, és többek között az eperjoghurtot is ezzel ízesítik, míg egy másik mítosz szerint egy hódok bűzmirigyéből nyert anyagot használnak az epres édességek ízesítésére.

Valójában nem kell félnünk attól, hogy ilyen fura összetevők kerülnek az ételeinkbe, az azonban igaz, hogy a legtöbb eper ízesítésű termék esetében különféle kémiai anyagok keverésével, mesterségesen érik el az eperízt.

Ez persze önmagában nem veszélyes az egészségünkre, de az epret nem csak azért imádjuk, mert finom, hanem azért is, mert tele van értékes tápanyagokkal – amivel a mesterséges eperízesítés a legkevésbé sem büszkélkedhet. 

Ha epres csokira vágysz, de nem akarsz kompromisszumot kötni, válaszd a valódi epret tartalmazó finomságokat!

Az epres csokin innen és túl – fehér csoki eperrel

Az eper édes zamata szinte minden csokoládéfajtával mennyei párost alkot, legyen szó krémesen édes tejcsokiról vagy kesernyés étcsokiról, de rengetegen esküsznek a fehér csokira, ha az epres csoki kerül szóba – és ez nem véletlen! 

Sötétebb testvéreivel ellentétben ugyanis a fehércsoki nem tartalmaz kakaóport, ezért könnyedebb ízvilággal rendelkezik, elegendő teret hagyva a gyümölcsöknek is az érvényesüléshez. 

Krémesebb textúrájának köszönhetően lágyan öleli körül a friss epret, de aszalt eperrel kombinálva sem hat túl töményen, ráadásul vizuálisan is gyönyörű egységet alkot kedvenc bogyónk rubinpiros színével – mi lehetne még ennél is istenibb?

Egy csipetnyi frissesség

Ha a fűszernövények versenyre kelnének egymással, hogy frissesség, aroma és illat terén melyikük ér fel az eperrel, nem lepődnénk meg, ha a bazsalikom kerülne ki abszolút győztesként. 

Ez a két, önmagában is szuper alapanyag ráadásul együtt is fantasztikusan működik, így nem is volt kérdés, hogyan mivel tudjuk igazán különlegessé tenni a BeSweet epres csokiját. 

A BeOriginal Fehércsokoládé Eperrel és Bazsalikommal tökéletes harmóniában egyesíti az eper összehasonlíthatatlanul finom zamatát és a bazsalikom friss aromáját fehércsoki-köntösben. 

Már leírva is ellenállhatatlanul hangzik, ugye? Ami még ennél is jobb, hogy ha ezt a csokit majszolod, nem csak az eper isteni ízét, hanem áldásos hatásait is élvezheted, hiszen valódi epret tartalmaz

Webshopunkban sok más finomság mellett ezt a fenséges triót is megtalálod – és biztosak vagyunk benne, hogy téged is rabul ejt majd az első falat után.