A hideg idő beköszöntével testünk egyre inkább kívánja a pikáns, csípős ízeket, így nem meglepő, hogy olyan fűszerek is előkerülnek a kredencből, mint a chili paprika vagy a rózsabors – a chilis csokinál pedig nincs is jobb egy hideg este!

Ezekkel a fűszerekkel kapcsolatban azonban számos tévhit él az emberek fejében, melyeket szeretnénk eloszlatni. Utána jártunk hát, és természetesen azt is kiderítettük, hogyan kapcsolód(hat)nak a csokoládéhoz.

Kicsi a „bors”, de nem erős: a rózsabors titka

A rózsaborsról a legtöbben azt hiszik, hogy igazi bors, pedig valójában csak ügyesen belesimult a borskeverékbe és vidám színének köszönhetően azóta is ott ékeskedik. A bogyók a brazil vagy perui borsfákról származnak, amelyek mindegyike a szömörcefélék családjába tartozik.

Ismerd meg a csokik varázslatos világát!

Iratkozz fel és olvasd elsőként legújabb cikkeinket gasztronómia & edukáció témákban.

    A rózsabors íze édes, aromás, terpénes. Sokkal inkább hasonlít a borókabogyó aromájához, mivel hiányzik belőle a piperin, ami a bors esetében a csípős ízért felel.

    Igazi aromája a magok széttörésekor bontakozik ki, mivel a termések 3-5% illóolajat tartalmaznak.A rózsabors élettani hatásai csak nagyobb mennyiségben fogyasztva jelentkeznek. Így szinte kizárt, hogy hazánkban a termés túlzott fogyasztásától émelygést vagy nyálkahártya-irritációt okozzon valakinél.

    A különleges ízvilágú rózsabors tökéletesen passzol a fehércsoki lágy ízéhez, így mi is rendszeresen használjuk ezt a kombinációt.

    A visszajelzésekből ítélve vásárlóink körében is egyöntetű sikert aratnak a rózsaborsos különlegességek. 

    A rózsaborssal ellentétben azonban vannak olyan gyönyörű fűszerek, amelyek valóban „kiűzik a fogyasztóból a démonokat”.

    Chili – amikor a fűszer és lélek összeér

    Forró és tüzes. Valószínűleg ezek a melléknevek jutnak az emberek eszébe, ha meghallják azt a bűvös szót, hogy chili paprika. Az apró kis paprikák Amerikából származnak, és több mint negyven (!) fajtája terjedt el világszerte.

    A chili számos jótékony hatással bír a chili, azonban több tévhit is körüllengi a tüzes kis paprikát.

    A chili rendkívül gazdag többek között A-, B1-, B2-, és B6-vitaminokban, sőt. Még a narancsnál is több C-vitamint tartalmaz.

    Ízanyagát és hatóanyagát az ún. kapszaicin nevű anyag biztosítja.

    Ezt a vegyületet a paprika ereiben található mirigyek termelik és ő a felelős az égető, forró érzésért is. Ilyenkor sokan nyúlnak egy pohár hideg vízért vagy egy falat kenyérért, azonban egyik se igazi segítség.

    Mivel a kapszaicin zsírban vagy alkoholban oldódik, ezért néhány korty zsíros tej vagy hideg sör sokkal hamarabb mulasztja el az érzést.

    A kapszaicin azonban csodás anyag, mely a chili paprika legtöbb jótékony hatását adja. Többek között olyan fehérjék keletkezését váltja ki, amelyek segítik a zsírsejtek lebomlását. Emellett elősegíti az anyagcserét, így nem csoda, ha fogyókúrázó ismerősötök étrendjébe több erős étel is kerül.

    Képzeljétek, egy nyolc éven át tartó olaszországi kutatás során azt fedezték fel a tudósok, hogy akik legalább heti négy alkalommal fogyasztanak csípőset, jelentős mértékben – e kutatás alapján 44 százalékkal – csökken a szívroham kialakulásanak esélye.

    A habanero egy igen erős chili fajta. Eleinte zöld, majd ahogy korosodik, úgy sötétedik a színe.

    Erősségének és virágos, zamatos ízének köszönhetően az egyik legnépszerűbb fajta, melyet mi is szívesen használunk a BeOriginal habanero chilis kézműves étcsokoládénkhoz.

    Chilis csoki csodák

    Egy szürke estét tökéletesen meg tud tölteni színnel egy chilis forró csokoládé. Aki emlékszik a Csokoládé című filmre, annak valószínűleg ismerős az a csodálatos jelenet, amikor Juliette Binoche forró csokit készít.

    Ez a különleges recept nem is konkrétan egy ital, sokkal inkább egy teljes étkezést kitöltő desszert, hiszen adagonként fél tábla csokoládé kerül bele.

    Az italba sok már fűszer mellett chili is kerül, így a náthát is könnyebben elűzhetjük. Nyugodjatok meg, egyáltalán nem lesz tőle sem ihatatlanul csípős, sőt! A chilis csoki íze igazi csoda! Ráadásul az ital a kifejezetten magas kakaótartalmú étcsokoládéból készült, amelynek jótékony hatásáról követőink már sokat olvashattak.

    Chilis forró csoki – Recept

    Hozzávalók egy személyre:

    50 gramm étcsokoládé (70-80 %-os); 1,5 deciliter tej; fahéj ízlés szerint ; friss chili vagy chilipor; negyed teáskanál vaníliakivonat.

    Előkészítési idő: 5 perc

    Elkészítési idő: 10 perc

    Elkészítés: A tejet a fűszerekkel felforraljuk, és belekeverjük a lereszelt vagy nagyon apróra felvágott csokoládét. Elkeverjük, és tíz percig állni hagyjuk. Felvert tejszínhabbal vagy magában szürcsölgetjük el.