Az ajándékozás a világ egyik legrégebbi rituáléja, amely összefonódott a csokoládé történetével. Megannyi dolgot mondhatunk el szavak nélkül eme mennyei édességgel: kifejezhetjük a másik iránti szeretetünket, tiszteletünket és megbecsülésünket.

Éppen ezért mára az egyik legtutibb ajándék a csokoládé. De mióta ajándékozunk édességet és hogyan vált szokássá? Cikkünkből megtudhatjátok!

Ismerd meg a csokik varázslatos világát!

Iratkozz fel és olvasd elsőként legújabb cikkeinket gasztronómia & edukáció témákban.

  Jobb adni, mint kapni” – tartja a mondás. Ám néha még a legtalálékonyabb embereknek is meggyűlik a bajuk azzal, hogy milyen meglepetést válasszanak. A legjobb megoldás pedig sokszor ott van a szemünk előtt: a csoki.

  Tudjuk, most arra gondolsz, hogy ennél sablonosabb dolgot nem is ajánlhattunk volna. És ez így is igaz, ha a szupermarketek polcain lévő édességekről beszélünk, melyekhez bárhol és bármikor hozzájuthatunk. Ellenben, az igazi kézműves csokival már más a helyzet: egyedi ízük és csomagolásuk által azt üzenjük vele szeretteinknek, hogy különösen fontosak számunkra.

  Isteni ajándék az égből

  A csokoládé isteni! Ebben maximálisan egyetérthetünk az aztékokkal, akik a szó szoros értelmében egy felsőbbrendű erőnek tulajdonították a kakaóbab létezését.

  Úgy tartották, hogy a csoki a tudás és a tanulás istenének, Tollaskígyónak az ajándéka, ami mennyei mannaként hullott le az égből rájuk. Aki belekóstolt az isteni eredetű kakaóba, az jó eséllyel indult a legokosabb azték címért!

  Azt gondolták ugyanis, hogy az édesség elfogyasztásával a Tollaskígyó bölcsességét szívják magukba. Ki ne akart volna mindent tudni? A csokoládéevés ennélfogva csak az elit kiváltsága volt.

  A fennmaradt írásos emlékek szerint a történelemben először Hernán Cortez, spanyol konkvisztádor kapott ajándék gyanánt kakaóbabot, amikor katonáival megszállt az aztékok földjén, a mai Mexikó területén.

  Az ott élő törzsek azt gondolták, hogy a Tollaskígyó istenség látogatott el hozzájuk Cortez személyében, ezért mindent megtettek, hogy elnyerjék szimpátiáját. Moctezuma király tisztelete jeléül csokival kínálta meg a spanyolok vezérét, ami nem sok embernek adatott meg akkoriban.

  A hódítónak nem kellett sok idő arra, hogy rájöjjön mennyire tápláló és frissítő italt isznak az aztékok, így hamar megszólalt benne „az üzletember”. Miután látta, hogy a kakaóbabnak köszönhetően katonáival egész nap képesek menetelni, nem habozott, hajóin kakaót szállított Európába.

  A viktoriánusok már csokival vallottak szerelmet

  Az igazi áttörést a viktoriánus korszak hozta meg a csokoládé számára, amikor Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban divatossá vált Valentin-napi üdvözleteket küldözgetni.

  A viktoriánusok imádták ajándékokkal elhalmozni egymást a romantikus szerelem ünnepén. Ebben a szerelmi őrületben látott üzleti lehetőséget Richard Cadbury, aki gyönyörűen díszített dobozokban dobta piacra csokoládéját.

  Az emberek valósággal rajongtak a termékeiért: miután elfogyasztották a bonbon tartalmát, legkedvesebb emléktárgyaikat helyezték a díszdobozokba – hajtincsektől kezdve,  szerelmes levelekig minden emléket Cadbury vívmánya őrzött, így terméke nemcsak finom, de tartós ajándéknak bizonyult.

  Egyedi ajándékokért keresd a BeSweet webshopját!

  Cadbury újítása után kreatívnál kreatívabb dobozok jelentek meg a piacon, melynek köszönhetően bevett szokássá vált csokoládét ajándékozni – legyen szó szülinapról, névnapról, évfordulóról, vagy bármilyen más jeles alkalomról.

  Napjainkban igen széles kínálatból választhatunk, ha valami igazán különleges dologgal szeretnénk meglepni barátainkat, családtagjainkat.

  A BeSweet például minden ünnepre egyedi tervezésű ajándékcsomaggal készül a vásárlók számára, de egyedi megrendelői igényekkel is fordulhattok hozzájuk, ha valami utánozhatatlant szeretnétek.

  Ha úgy érzitek, hogy kifogytatok az ajándékötletekből, keressetek minket!