Hamarosan itt a december és ezzel együtt elérkezett a legédesebb téli hagyomány, az adventi naptár időszaka.

Hisz az ünnepi várakozás izgalmát mivel lehetne még tovább fokozni, ha nem azzal, hogy minden napját egy meglepetés csokival indítjuk? Legújabb cikkünkben annak jártunk utána, honnan ered az adventi naptár hagyománya.

Ismerd meg a csokik varázslatos világát!

Iratkozz fel és olvasd elsőként legújabb cikkeinket gasztronómia & edukáció témákban.

  Az adventi naptár régen…

  Németországban járunk, az 1900-as évek elején. Gerhard, a türelmetlen német kisfiú otthonában, aki már hetekkel karácsony előtt gyakran feltette anyukájának a minden szülő által jól ismert kérdést: “Anya, mikor jön a Jézuska?”. 

  Hogy lecsendesítse kiváncsi csemetéjét, Gerhard anyukája egy kedves ötlettel állt elő: december elsején egy 24 részre osztott kartonlapot adott a kisfiúnak, amelyre 24 cukorkát tűzött, így Gerhard az édes finomságok segítségével számolhatott vissza egészen az áhított ajándékcsomag érkezéséig. Így született meg a világ legelső adventi kalendáriuma


  Gerhard felnőtt korában sem feledkezett el anyukája ötletéről – mi több, kiegészítette a kedves találmányt azzal, hogy a 24 ünnepváró cukorkát kis ablakok mögé rejtette, így a gyerekek számára még izgalmasabbá válhatott a karácsonyi visszaszámlálás. Barátjával, Reichholddal nyomdát nyitottak, így megoldhatóvá vált az adventi kalendáriumok sorozatgyártása

  Noha Gerhardék 1930-ban kénytelenek voltak bezárni gyárukat, a meglepetés édességeket rejtő naptár terjedni kezdett és napjainkban már világszerte okoz örömet kicsiknek és nagyoknak.

  …. és napjainkban

  Manapság is sokan készítenek adventi naptárt házilag a cikk elején olvasható történet szereplőjéhez, Gerhard mamájához hasonlóan, így a kreatív anyukák és apukák válogathatnak az adventi naptár ötletek közül. 

  Kézügyesség vagy idő hiányában sincs azonban okunk aggodalomra, hiszen manapság már rengetegféle ünnepváró kalendáriummal találkozhatunk a boltok polcain: a hagyományos, papírból készült változat mellett találhatunk fémből vagy fából készült, évente újratölthető verziókat és jókívánságokkal vagy egészséges nasikkal teli “diétás” naptárakat is.

  Emellett egyre elterjedtebb a “fordított adventi naptár” is, amellyel a felnőttek élhetik át a jótékonykodás örömét karácsony előtt. A fordított naptárakból ugyanis nem tudunk semmit kivenni, épp ellenkezőleg, mi teszünk bele minden nap egy apró ajándékot vagy édességet.

  Az így összegyűlt meglepetéseket pedig karácsonykor eljuttathatjuk a rászorulóknak, hiszen karácsonykor különösen igaz a mondás: adni ugyanolyan jó, mint kapni!

  Mi jobb még a csokinál is? A karácsonyi csoki!

  Abban szinte mindenki egyetért, hogy a csoki mindig és mindenhol jó – de a vallásos hagyomány mellett a karácsony az egész világon az ajándékozás és a szeretet ünnepe, és mi is lehetne kifejezőbb és persze finomabb ajándék a csokinál? 

  Nem meglepő hát, hogy a csokoládé és a karácsony szorosan összekapcsolódott a történelem során, már csak azért is, mert a csoki remekül illik a téli ízekhez.

  Passzol a telt narancsos-gyömbéres ízvilághoz, kiegészíti az alma és fahéj duóját és isteni párost alkot a forralt bor elmaradhatatlan ízesítőjével, a szegfűszeggel is. 

  Éppen ezért a karácsony a legtökéletesebb alkalom, hogy csokival ajándékozzuk meg szeretteinket, de egy különleges ünnepre igazán különleges finomság dukál, így a hipermarketekben megvásárolható, megszokott csokoládékínálattal szemben a prémium csokoládé sokkal inkább segít kifejezni szeretetünket – és ez éppúgy igaz a meglepetés csokival teli adventi naptárakra is!

  Nem mindennapi adventi naptár az advent minden napjára

  A BeSweetnél éppen ezért idén kétféle, egyedi csomagolásba bújtatott kézműves csokinaptárral szeretnénk még örömtelibbé tenni a Szentestéig tartó adventi várakozást. 

  A Mesés Karácsony és a Téli Álomtáj adventi naptárak ablakai a legkülönfélébb BeSweet meglepetés csokikat rejtik, gyönyörű karácsonyi csomagolásuknak köszönhetően pedig bármelyiket választod is, garantáltan az ünnepi díszítés különleges kiegészítői lesznek.

  Extra meglepetésként pedig a megszokott BeSweet csokoládék mellett a legújabb csokiválogatásunk, a BeFancy darabjaiból is elrejtettünk egyet-egyet, hogy még a veterán BeSweet rajongóknak is tudjunk új, különleges ízekkel kedveskedni karácsony alkalmából. 

  A Téli Álomtáj és a Mesés Karácsony már előrendelhető a webshopban – érdemes egyből mindkettőre lecsapni, nehogy a végén pont a gyerkőcöknek ne maradjon a meglepetésből!

  Neked melyik nyerte el a tetszésedet?

  Válaszd ki a neked tetszőt és tedd a kosaradba!