Hamarosan kitárják kapuikat az iskolák és mint mindig, ebben a tanévben is számos gyerkőc ismerheti meg a Hull a szilva a fáról című népdalt. 

Nem is csoda, hogy ez az ikonikus gyümölcs ilyen mélyen belevésődött kultúránkba: megannyi recept alapja, rendkívül egészséges, sőt, a szilva-csoki páros is igencsak ütős. No de ismerkedjünk meg ezzel a sokrétű gyümölccsel és azzal, hogy mennyire egészséges. 

Ismerd meg a csokik varázslatos világát!

Iratkozz fel és olvasd elsőként legújabb cikkeinket gasztronómia & edukáció témákban.

  A szilva élettani hatásai

  A szilvának számtalan fajtája van és a különböző kontinenseken más-más változatát termesztik. Gyönyörű színük, zamatuk és az egészségünkre gyakorolt prevenciós és kurációs hatásuk azonban összeköti őket.

  • Fáradtságűző

  A szilva kifejezetten nyugtató, frissítő és fáradtságűző hatással van szervezetünkre. A szilvát valóságos B-vitamin bombának is nevezik egyes helyeken, a különböző B-vitaminok ugyanis egymás társaságában szívódnak fel legjobban, és a szilvában a legtöbb ilyen vitamin megtalálható. Ezek a vitaminok komoly szerepet játszanak a fáradtság elűzésén túl abban is, hogy jól koncentráljunk, memorizáljunk. A tanulásban – akárcsak pár kocka étcsoki – a szilva is segítségünkre lehet.

  • Emésztést segítő

  Jól ismert népi gyógymód, hogy aszalt szilvát adnak annak, aki székrekedéssel küzd. 

  Ezek a praktikák nagyon jól működtek és ma már a tudomány is képes igazolni többek között ennek a ténynek is a validitását. Egyrészt nagyon sok rostot,  A-vitamint, káliumot, magnéziumot  és egyéb ásványokat tartalmaz, amelyek aktiválják a bélrendszer működését. Másrészt a szilvában található egy laxatív (hashajtó) hatású anyag, amely segíti a víz kiválasztását és enyhíti a székrekedést.

  Szilva, te sokoldalú!

  A gasztronómiában talán az egyik legsokrétűbben alkalmazott gyümölcs. Szilvás csokoládé, szilvás gombóc, szilvaleves, szilvalekvár, szilvabefőtt, szilvás piskóta, szilvás bukta, aszalt szilvával töltött (vad)húsok. De muszáj megemlítenünk a szilvapálinkát is, amely igazi hungarikum. 

  A BeFresh aszalt szilva szegfűszeges étcsokoládéban igazi kuriózum. A szegfűszeg jellegzetes illata ősz végi, téli hangulatot idéz, a szilva üde zamata miatt azonban mégis szeretettel ajánljuk bármelyik évszakban.

  Ha persze valaki otthon szeretne kísérletezni, számukra a Nosalty receptjében feltüntetett aszalt szilvás étcsokis bonbont javasoljuk. Kicsit csalóka, ugyanis a lecsepegtetés és az egész munkafolyamat kellőképp “összecsokizza” a konyhát, erre készüljetek fel!

  Viszont a végeredmény csakis mennyei lehet: a szilva kicsit savanykás, mégis markáns, édes íze hihetetlenül passzol a minőségi (!), prémium étcsokoládéhoz. És ha úgy tartja kedvünk, egy kupica kisüsti szilva is megengedett 🙂

  Hull a szilva és Szilvavacsora

  Tudtátok, hogy az ismert  gyerekdalon/népdalon kívül még popdal  is született  a szilva sokoldalú felhasználásáról? A Padödő 1993-ban kiadott Tessék dudálni! című lemezén volt hallható a Szilvavacsora című sláger. A lányok Tanganyikában szeretnének szilvát honosítani, de végül hazahúzza őket a szívük – no meg a szilvás gombóc.